Kopra

Kopra – wysuszony miąższ (bielmo) nasion kokosa właściwego (palmy kokosowej), będący najważniejszym z ekonomicznego punktu widzenia surowcem pozyskiwanym z kokosa[1]. Zawiera około 60–70% tłuszczu[2] i na skalę przemysłową wykorzystywany jest do wyrobu oleju kokosowego. Przed wysuszeniem bielmo jest także ucierane w wióry, następnie macerowane w gorącej wodzie i prasowane, co w efekcie daje białą, nieprzejrzystą emulsję. Z niej także uzyskuje się olej, ale też mleko i krem kokosowy, służące do wyrabiania słodyczy. Słodkie masy z kremem kokosowym są formowane, suszone, a następnie krojone na podobne do toffi cukierki, o silnie kokosowym smaku[1].

Kopra ma postać połamanych kawałków bielma, z jednej strony z brązową skórką, z drugiej z białawym lub żółtawym, wysuszonym miąższem. Ma charakterystyczny smak i zapach[2]. Poza tłuszczami składa się w 3–6% z wody i 3–12% z kwasów tłuszczowych[2].

Wartość obrotów koprą na rynkach światowych w 2019 wyniosła 67 milionów dolarów, przy czym wartość ta spadła ze 114 milionów w 2018. W 2019 największymi eksporterami kopry były kraje: Indonezja (wartość eksportu 29,2 milionów dolarów), Papua-Nowa Gwinea (15 milionów $), Indie (4,97 milionów $), Sri Lanka (4,42 milionów $) i Egipt (2,99 milionów $)[3].

Wartości odżywcze

Wiórki kokosowe są bogatym źródłem kwasu laurynowego (27,6 g na 100 g), kwasu mirystynowego (10,3 g na 100 g) oraz błonnika. Kopra zawiera również dużo manganu, żelaza oraz potasu. Rozkład aminokwasów w 100 g wiórków przedstawia się następująco[4]:

Wartość odżywcza
(100 g)
Wartość energetyczna 2703 kJ (646 kcal)
Białka 5,6 g
Węglowodany 27,0 g
Tłuszcze 63,2 g
Woda 2,3 g
Dane liczbowe na podstawie: [4]
Wartości RDA i AI wyznaczone na podstawie danych Institute of Health[5]

Przypisy

  1. a b Jolanta Jańczyk-Węglarska, Użyteczne rośliny tropików : szkice etnobotaniczne, Karol Węglarski (red.), Poznań: Bogucki Wydawnictwo Naukowe, 2008, s. 105-106, ISBN 978-83-61320-17-3, OCLC 316551440.
  2. a b c Władysław Magdoń: Owoce południowe. Towaroznawstwo i obrót. Warszawa: Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego, 1961, s. 108.
  3. Copra. oec.world. [dostęp 2021-06-23].
  4. a b Hanna Kunachowicz; Beata Przygoda; Irena Nadolna; Krystyna Iwanow: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. II zmienione. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017, s. 674. ISBN 978-83-200-5311-1.
  5. Dietary Reference Intakes Tables and Application. Institute of Health. The National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. (ang.).

Witaj

Uczę się języka hebrajskiego. Tutaj go sobie utrwalam.

Źródło

Zawartość tej strony pochodzi stąd.

Odsyłacze

Generator Margonem

Podziel się