Taiyaki (jap. 鯛焼き dosł. „pieczona dorada”) – rodzaj japońskiego ciastka w kształcie ryby.
Nadzieniem jest zazwyczaj pasta anko z osładzanej czerwonej fasoli azuki[1], ale także m.in.:
Taiyaki przygotowuje się według oryginalnej receptury albo korzystając z ciasta do naleśników lub gofrów. Ciasto wlewa się w dwie foremki w kształcie ryby, nadzienie kładzie na jedną z części i foremki nakłada na siebie. Potem ciasto piecze się obustronnie aż do uzyskania złocistego brązowego koloru[3].
Taiyaki zostało po raz pierwszy upieczone w sklepie z wyrobami cukierniczymi Naniwaya w tokijskiej dzielnicy Azabu w 1909 roku. Obecnie można je nabyć na terenie całej Japonii, szczególnie w stoiskach z ciepłą żywnością w supermarketach i na japońskich festynach (matsuri)[4].
Taiyaki przypomina imagawa-yaki (ōban-yaki), grube okrągłe ciasto również wypełnione kremem lub pastą z czerwonej fasoli, podawane na gorąco.
Taiyaki znane jest w Korei pod nazwą bungeobbang.
Uczę się języka hebrajskiego. Tutaj go sobie utrwalam.
Zawartość tej strony pochodzi stąd.