Sugitama

Sugitama, sugidama (jap. 杉玉) lub sakabayashi (jap. 酒林) – kula wykonana z gałązek kryptomerii japońskiej (sugi)[1].

Opis

Tradycyjnie wywieszana przed zakładami produkującymi sake w dniu, w którym rozpoczyna się proces fermentacji. Gdy sugitama zmieni kolor na brązowy oznacza to, iż sake jest już gotowa do spożycia.

W dzisiejszych czasach kule pełnią funkcję reklamową przed renomowanymi lokalami oferującymi sake, jednak początkowo były one symbolem wdzięczności okazywanej bogowi alkoholu. Powszechnie uważa się, że sugitama chronią sake przed zepsuciem w procesie fermentacji.

Galeria

Zobacz też

Przypisy

  1. 広辞苑. Wyd. Tokyo. Iwanami Shoten, 1980, s. 870.

Linki zewnętrzne

  • Artykuł w The Japan Times poświęcony sugitama. (ang.)
  • Jak zrobić własne sugitama. (jap.)

Witaj

Uczę się języka hebrajskiego. Tutaj go sobie utrwalam.

Źródło

Zawartość tej strony pochodzi stąd.

Odsyłacze

Generator Margonem

Podziel się