Ryba po grecku

Ryba po grecku – podawana na ciepło lub zimno potrawa, na którą składają się smażone kawałki ryby lub filety rybne, podawane z duszonymi warzywami. Podstawowymi warzywami są najczęściej tarta na dużych oczkach marchew, pietruszka, seler, cebula, oraz koncentrat pomidorowy. Warzywa duszone są na oleju, z dodatkiem wody, koncentratu pomidorowego, soli, pieprzu i przypraw (tradycyjnie ziela angielskiego i liścia laurowego oraz czasem innych). Po usmażeniu ryby krótko dusi się ją w uduszonych wcześniej warzywach[1][2].

Ryba duszona w podduszonej uprzednio poszatkowanej włoszczyźnie i cebuli nazywana była rybą po żydowsku[3][4].

Ryba po grecku bywa podawana w Polsce na kolację wigilijną.

Przypisy

  1. Barbara Bytnerowicz: Przekąski zimne i gorące. Warszawa: Wydawnictwo „Watra”, 1977, s. 244–245.
  2. Zbliżona do niej jest grecka potrawa zwana „ryba burdeto” ((ψάρι μπουρδέτο), do której dodaje się też słodką paprykę (https://www.newsbeast.gr/geuseis/arthro/4783821/psari-mpoyrdeto); świątecznie jadana bywa przed Paschą (Wielkanocą).
  3. Wincenta Zawadzka: Kucharka litewska. Wyd. dziesiąte. Wilno: Józef Zawadzki, 1904, s. 154–155.
  4. Maria Ochorowicz-Monatowa: Uniwersalna książka kucharska. Wyd. reprint edycji Księgarni Bernarda Połonieckiego, Lwów. Warszawa: Praska Agencja Wydawnicza, 1990, s. 219.



Witaj

Uczę się języka hebrajskiego. Tutaj go sobie utrwalam.

Źródło

Zawartość tej strony pochodzi stąd.

Odsyłacze

Generator Margonem

Podziel się