Sprzedawcy ananasów przy drodze z Huambo do Quibala

Rolnictwo w Angoli – dział gospodarki Angoli mający niewielki udział w PKB, jednakże kluczowy w zatrudnieniu mieszkańców. Rolnictwo w Angoli jest w dużej mierze uzależnione od pomocy zagranicznej.

Czynniki fizycznogeograficzne

Agroklimat

 Osobny artykuł: Klimat Angoli.

Okres wegetacyjny w Angoli trwa cały rok. Najchłodniejszym miesiącem jest lipiec, natomiast najcieplejszym jest styczeń. Roczna amplituda temperatur jest niewielka - zimą temperatura średnia wynosi od 16 do 24 °C, natomiast latem 20–26 °C[1]. Temperatura minimalna nie spada poniżej 15 °C, podczas gdy maksymalna jest nie wyższa niż 35 °C[2]. Wysoka temperatura w połączeniu z dużym nasłonecznieniem stwarza korzystne warunki do rozwoju biomasy.

Ze względu na Prąd Benguelski obszary położone niedaleko od wybrzeża są pozbawione opadów i przez to nieużyteczne rolniczo[3].

Gleby

W Angoli występują gleby bogate w żelazo[4].

Gleby czerwone są zazwyczaj kwaśne, ciężkie i mają niską bonitację. Humus jest niemalże w całości mineralizowany, stąd uprawa rolnicza wymaga intensywnego nawożenia[5]. Najlepsze gleby ferralitowe mają 2–3% humusu. Gleby te podczas pory suchej tworzą twardą skorupę[6]. Gleby czerwonobrunatne mają odczyn kwaśny, zbliżony do obojętnego, a lokalnie nawet lekko alkaliczny. Ich właściwości są zbliżone do czerwono-burych i burych. Gleby te nadają się pod uprawę roślin nawet po odpowiednim nawożeniu i – w razie potrzeby – irygacji[7].

Hydrologia

W środkowej części kraju przebiega kontynentalny dział wód[8]. Największymi rzekami Angoli są Kasai (dopływ Konga) oraz Zambezi. Obie te rzeki znajdują się we wschodniej części kraju[9]. W zachodniej części kraju znajdują się rzeki przymorskie, z których największa jest Kwanza. W kraju nie ma dużych terenów zabagnionych[8].

Czynniki pozaprzyrodnicze

Poziom rozwoju społeczno-ekonomicznego

Angola jest biednym krajem – w 2010 była na 148 miejscu według współczynnika rozwoju społecznego[10]. W latach 1974–2002 w kraju trwała wojna domowa[11]. Wydobycie i przetwarzanie ropy naftowej dające ponad 80% PKB powoduje, że kraj ten jednak szybko się rozwija. Rolnictwo daje 6,9% PKB jednakże zatrudnienie znajduje w nim 85% pracujących[12]. Nadwyżka w zatrudnieniu w rolnictwie jest spowodowana m.in. zatrudnianiem byłych żołnierzy[13].

Urbanizacja i uprzemysłowienie

Stopień urbanizacji liczony odsetkiem ludności miejskiej wynosi 59%, co jak na warunki afrykańskie jest wynikiem wysokim[14]. Przyczyną tego stanu jest jednak zniszczenie wsi w wyniku działań wojennych oraz hiperurbanizacja, szczególnie Luandy[15].

W czasach kolonialnych Angola była krajem o dużej roli przemysłu. Przemysł ten jednak opierał się głównie na produkcji produktów słabo przetworzonych np. cegieł, szkła, gumy, aluminium. Większość produktów była przewożona do metropolii. W Angoli było również rozwinięte górnictwo, szczególnie boksytów i diamentów. Gospodarka angolska była kontrolowana przez Portugalię[16].

Po uzyskaniu niepodległości przemysł się załamał. W latach 90. XX wieku rząd angolski rozpoczął starania w przyciągnięciu inwestorów zagranicznych[17].

Agropolityka

Angola do 1978 był kolonią portugalską.

We wczesnych latach 50. XX wieku w Angoli nastąpiła kolektywizacja rolnictwa wzorowana na izraelskich kibucach. Rolnicy oddolnie zrzeszali się w spółdzielnie zajmujące się handlem produktami rolnymi[15]. Indywidualnie gospodarstwa są bardzo rozdrobione, średnia powierzchnia nieco powyżej 1,5 ha. Średnia powierzchnia gruntów w spółdzielni wynosi prawie 30 ha[18].

Po wojnie domowej następuje rozwój rolnictwa wspierany przy pomocą zagraniczną. Głównymi celami rozwoju terenów wiejskich jest: zmniejszenie liczby ludności w przeludnionej Luandzie, znalezienie zajęcia dla byłych żołnierzy, zwiększenie produkcji żywności. Polityka pomocowa opiera się na dostarczaniu technologii oraz edukowaniu miejscowych rolników[15]. Istotnym celem polityki rolnej Angoli jest odbudowa produkcji kawowca[19].

Produkcja

Uprawa papai na polu Coopecunha w prowincji Huambo

Produkcja roślinna

W Angoli dominują gospodarstwa niewyspecjalizowane zajmujące się uprawą wielu różnych roślin[20]. Grunty orne w sezonie 2007/2008 zajmowały powierzchnię 3 074 806 ha czyli około 2,5% powierzchni kraju. W sumie powierzchnia nadająca się pod uprawę wynosi niecałe 5%. Głównymi uprawami w Angoli są zboża: kukurydza zwyczajna, rosplenica perłowa, proso, ryż; rośliny okopowe: maniok jadalny, ziemniaki, bataty; owoce: banany, cytrusy, ananasy i awokado; a także fasola, orzeszki ziemne, soja i warzywa[18].

Zboża

Zbożem uprawianym na największych powierzchniach jest kukurydza zwyczajna[20], która w sezonie 2007/2008 zajmowała 883 943 ha[18]. Klimat i gleby występujące w Angoli (poza pustyniami) są idealne do produkcji tego zboża. Kukurydza została przywieziona przez Portugalczyków na początku XVI wieku z Brazylii. Nie wiadomo czy bez pośrednio czy przez Portugalię. Z tego powodu w Angoli kukurydza jest nazwana zbożem (ziarnem) portugalskim. Ze względu na różnice warunkach przyrodniczych, głównie wilgotności, w Angoli występuje znaczna zmienność odmian kukurydzy[21].

Pozostałe zboża zajmują 279 019 ha, lecz ze względu na bardzo niskie plony zbiory są niewielkie[18].

Rośliny okopowe

Wśród roślin okopowych dominuje maniok jadalny, którego uprawy zajmowały 679 167 ha i ustępowały tylko kukurydzy[18]. Ze względu na wysokie plony roślina ta ma bardzo duży udział w zbiorach. W 2010 zebrano 13,8587 mln ton, czyli prawie 3 razy więcej niż suma zbiorów pozostałych 20 najpopularniejszych upraw[22]. Maniok jest rośliną, która dobrze znosi różne warunki klimatyczne i glebowe[23]. Uprawa tej rośliny redukuje ubóstwo[24], gdyż maniok jest intensywnie użytkowany w kuchni. Z jego bulw robi się mąkę, z której robione jest pieczywo, a liście są używane jak warzywo[25]. Pozostałe rośliny okopowe mają niewielkie znaczenie[18]. Zbiory ziemniaka wyniosły 841,279 tys. ton[22].

Warzywa

Uprawa warzyw jest działalnością poboczną rolników angolskich. Przeważnie w gospodarstwie warzywa zajmują 5–10 arów i są przeznaczanie niemalże wyłącznie na potrzeby własne. Mało jest gospodarstw specjalizujących się w uprawie warzyw, jednakże charakteryzują się one wysokim stopniem mechanizacji[20].

Używki

Najważniejszą rośliną eksportową jest kawowiec, na co duży wpływ miał bardzo korzystny dla tej rośliny klimat. W czasach kolonialnych Angola była czołowym producentem kawy, jeszcze na początku lat 70. XX wieku Angola (będąca portugalską kolonią) była czwartym producentem kawy na świecie[19]. W latach 1948–1970 eksport kawy stanowił od 30 do 51% eksportu tej kolonii, zajmując zawsze pierwsze miejsce w strukturze[26]. Kawowiec w czasach kolonialnych był uprawiany głównie na plantacjach wielkoobszarowych, których właścicielami byli Portugalczycy, po uzyskaniu niepodległości plantacje zostały znacjonalizowane[19]. Podczas wojny domowej plantacje kawowca stanowiły ważne źródło dochodu[27]. Po wojnie domowej produkcja kawy drastycznie spadła z poziomu około 40 tys. ton w latach 80. XX wieku do 3–5 tys. ton w latach 90. Najgorszym pod tym względem był rok 2004, kiedy to produkcja spadła poniżej tysiąca ton, w tym samym czasie ceny kawy na świecie były najniższe[19].

Głównymi ośrodkami produkcji kawy jest prowincja Bié oraz północ kraju[19].

Oprócz kawy na mniejszą skalę był uprawiany również tytoń[26].

Rośliny przemysłowe

Wśród roślin przemysłowych największe znacznie ma palma oleista, bawełna, puchowiec pięciopręcikowy, kauczukowiec[28].

Produkcja zwierzęca

Kluczowymi gałęziami w produkcji zwierzęcej są farmy mleczne i drobiarstwo[20].

Głównymi zwierzętami hodowlanymi są bydło, trzoda chlewna, kozy, owce i drób[18].

Technika rolna

Angolskie rolnictwo charakteryzuje się bardzo niskim stopniem mechanizacji rolnictwa. W 2009 w całym kraju było tylko 1940 sprawnych ciągników. Jeden traktor przypadał na około 1650 ha. Dodatkowo dominują maszyny niskiej mocy. Z tego względu duże znaczenie ma siła zwierząt pociągowych i mięśni ludzkich[18].

Problemy rolnictwa

Głównym problemem rolnictwa w Angoli są skutki wojny domowej, która spowodowała: zniszczenie infrastruktury na wsi, dużą liczbę byłych żołnierzy oraz hiperurbanizację, szczególnie w Luandzie[15]. Rolnictwo jest niewydolne i uzależnione od pomocy zagranicznej[13]. Angola jest zmuszona importować żywność (ok. 50% potrzeb), mimo znacznego, niewykorzystanego, potencjału[15]. Problemem jest rozdrobienie i brak wyspecjalizowania większości gospodarstw[18].

Kolejnymi problemami rolnictwa angolskiego są złe warunki przyrodnicze. Większość kraju jest pustynią stąd powierzchnia nadające się pod uprawę wynosi mniej niż 5% terytorium kraju[18].

Przypisy

  1. Martyn 1995 ↓, s. 188.
  2. Martyn 1995 ↓, s. 189.
  3. Martyn 1995 ↓, s. 219.
  4. Falkowski i Kostrowicki 2001 ↓, s. 482.
  5. Uziak i Klimowicz 2002 ↓, s. 205.
  6. Uziak i Klimowicz 2002 ↓, s. 206.
  7. Uziak i Klimowicz 2002 ↓, s. 207.
  8. a b Atlas 2005 ↓, s. 102.
  9. Encyklopedia Audiowizualna Britannica Geografia I. Warszawa: Kurpisz, 2006, s. 28.
  10. Human Development Report Office (HDRO) – United Nations Development Programme (UNDP): Indices & Data - Human Development Reports (HDR) - United Nations Development Programme (UNDP):. hdr.undp.org. [dostęp 2012-04-10]. (ang.).
  11. James 2011 ↓.
  12. CIA - The World Factbook. [dostęp 2012-03-28]. (ang.).
  13. a b Kimhi 2009 ↓, s. 1.
  14. CIA – The World Factbook. [dostęp 2012-04-13]. (ang.).
  15. a b c d e Kimhi 2009 ↓, s. 2.
  16. Chabal i Vidal 2008 ↓, s. 62–63.
  17. Chabal i Vidal 2008 ↓, s. 108.
  18. a b c d e f g h i j Rušarová i in. 2010 ↓.
  19. a b c d e Výborná i Srnec 2010 ↓.
  20. a b c d Kimhi 2009 ↓, s. 6.
  21. Bige i Lorenzoni 2007 ↓.
  22. a b FAOSTAT. [w:] FAO [on-line]. [dostęp 2012-04-10]. (ang.).
  23. Parkes 2011 ↓, s. 1.
  24. Parkes 2011 ↓, s. 2.
  25. Parkes 2011 ↓, s. 17-18.
  26. a b Chabal i Vidal 2008 ↓, s. 62.
  27. James 2011 ↓, s. 14.
  28. James 2011 ↓, s. 15.

Bibliografia

  • Atlas Świata. Bielsko-Biała: Pascal, 2005, s. 241. ISBN 83-7304-381-0. (pol.).
  • T. Bige, C. Lorenzoni. Characterization of maize (Zea mays L.) germplasm of Angola. „Maydica”. 52, s. 135–144, 2007. (ang.). 
  • Patrick Chabal, Nuno Vidal: Angola: The Weight of History. Nowy Jork: Columbia University Press, 2008, s. 252.
  • Jerzy Falkowski, Jerzy Kostrowicki: Geografia rolnictwa świata. Warszawa: PWN, 2001, s. 515. ISBN 83-01-13580-8. (pol.).
  • Martin James: A Political History of the Civil War in Angola, 1974–1990. New Jersy: Transaction Publisher, 2011.
  • Ayal Kimhi: Revitalizing and Modernizing Smallholder Agriculture for Food Security, Rural Development and Demobilization in a Post-War Country: The Case of the Aldeia Nova Project in Angola. Jerozolima: The Hebrew University of Jerusalem, 2009, s. 28.
  • Danuta Martyn: Klimat kuli ziemskiej. Warszawa: PWN, 1995, s. 359. ISBN 83-01-11845-8. (pol.).
  • Elizabeth Yaa Parkes: Assessment of genetic diversity, combining ability, stability and farmer preference of cassava germplasm in Ghana. Bloemfontein: University of the Free State Bloemfontein, 2011, s. 204. (ang.).
  • K. Rušarová, B. Havrland, J. Mazancová, H. Ciboch. Agricultural Technology Development Strategies in Angola –Prognosis For The Period 2010–2020. „Agricultura tropica et subtropica”. 4, s. 316–324, 2010. (ang.). 
  • Stanisław Uziak, Zbigniew Klimowicz: Elementy geografii gleb i gleboznawstwa. Lublin: Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, 2002, s. 254. ISBN 83-227-1671-0. (pol.).
  • M. Výborná, K. Srnec. It’s possible return to Angola in the international coffee market? Case Study: Angola, Province Bié. Are microcredits the right choice?. „Agricultura tropica et subtropica”. 4, s. 227–231, 2010. (ang.). 

Witaj

Uczę się języka hebrajskiego. Tutaj go sobie utrwalam.

Źródło

Zawartość tej strony pochodzi stąd.

Odsyłacze

Generator Margonem

Podziel się