Albańska Riviera i jej uprawy oliwek

Rolnictwo w Albanii jest wciąż istotnym sektorem gospodarki krajowej, co przyczynia się do 22,5% PKB[1]. Kraj obejmuje 28 748 kilometrów kwadratowych, z czego 24% stanowią użytki rolne, 36% grunty leśne, 15% pastwiska i łąki oraz 25% obszarów miejskich, w tym jeziora, drogi wodne, niewykorzystane tereny skaliste i górskie[1]. Można je podzielić na trzy główne strefy, takie jak strefa nizinna wzdłuż linii brzegowej kraju, strefa górska w strefie nizinnej i górskiej.

Kraj obejmuje wybrzeża na zachodzie, Albańskie Alpy na północy, Góry Sharr na północnym wschodzie, Góry Skanderbeg w centrum, Góry Korab na wschodzie, Góry Pindus na południowym wschodzie i Góry Cerauńskie na południowym zachodzie wzdłuż albańskiej Riwiery.

Kraj ten posiada głównie śródziemnomorski klimat z wpływami kontynentalnymi[2]. Oznacza to, że klimat charakteryzuje się łagodnymi zimami i gorącymi, suchymi latami. Najcieplejsze rejony kraju znajdują się na zachodzie, gdzie klimat jest pod dużym wpływem morza. Najzimniejsze części kraju znajdują się na północy i wschodzie, gdzie dominuje śnieżny, zalesiony klimat[2]. W ramach procesu przedakcesyjnego Albanii do Unii Europejskiej rolnicy są wspierani przez fundusze IPA w celu poprawy albańskich standardów rolnych. Eksport warzyw i owoców podwoił się w pierwszych miesiącach 2017 roku, a eksport ryb, owoców morza i produktów morskich wzrósł o 35 procent[1].

Akwakultura

Farma rybna w mieście Zus

Zarówno Adriatyk i Morze Jońskie wewnątrz Morza Śródziemnego są źródłem połowów, a masowe, hobbystyczne wędkarstwo występuje na jeziorze Szkoderskim, jeziorze Ohrid. Szacuje się, że wybrzeże tego kraju ma długość 381 kilometrów[3]. W związku z ogromną dostępnością wody w kraju, sektor rybołówstwa ma duży potencjał, aby stać się znaczącą częścią lokalnej gospodarki[4]. Przemysł rybny nadal znajduje się w fazie przejściowej pomimo znacznych zdolności rozwojowych i przetwórczych.

Rozległa uprawa ryb morskich była praktykowana w kraju w latach 50. XX wieku[5]. Przemysł rybny jest sektorem hodowli przybrzeżnych i morskich hodowli morskich. Pstrągi rozwijają się głównie na południowym wschodzie, południowym zachodzie i północy, podczas gdy karpie występują głównie w centrum i na północy. Hodowla ryb koncentruje się głównie na gatunkach pstrąga tęczowego, dorady, karpia, tołpygi pstrej i amura[6].

Małże są szeroko rozpowszechnione na południu kraju, a szczególnie uprawiane w jeziorze obok Butrint, w pobliżu Morza Jońskiego. W 1980 wybudowano prawie 80 urządzeń do hodowli małży o średniej produkcji około 2000 ton rocznie, podczas gdy w 1989 wzrosła ona do 5000 ton rocznie. Po zakończeniu komunizmu i wybuchu epidemii cholery w 1990 produkcja gwałtownie spadła i została ponownie otwarta dopiero w 2000 roku[7].

Produkcja

Lokalna roślina lecznicza Boronica w procesie suszenia

Głównymi produktami rolnymi w kraju są tytoń, figi, oliwki, pszenica, kukurydza, ziemniaki, warzywa, owoce, buraki cukrowe, winogrona oraz tradycyjne medykamenty i aromatyczne rośliny.

Winorośle w mieście Berat

Rolnictwo stanowi 18,9% PKB i dużą część eksportu[1]. Ogranicza się jednak głównie do małych gospodarstw rodzinnych i gospodarstw produkujących na własne potrzeby, z powodu braku nowoczesnego sprzętu, niejasnych praw własności oraz występowania małych, nieefektywnych działek. Istnieje również obawa, że produkty rolne pochodzące z Albanii są stemplowane jako "produkt z Turcji" na rynku międzynarodowym[1]. Albania ma gleby i klimat sprzyjający rozległemu przemysłowi drzewnemu. Wiele historycznych lasów Albanii zostało zniszczonych przez nieefektywny przemysł drzewny i obszar rolny w latach 90. Dziś lasy zajmują około jednej trzeciej obszaru lądowego Albanii, a dzięki porozumieniu z Włochami i Bankiem Światowym trwają liczne zalesienia. Albania jest 11. producentem oliwy z oliwek[8].

Albania jest czterdziestym drugim producentem wina na świecie[9]. Kraj ten ma jedną z najdłuższych w Europie historii uprawy winorośli i wpisuje się w stary świat krajów produkujących wino[10][9]. Najważniejsze regiony winiarskie kraju znajdują się w centrum, ale także na obszarach górskich na północy, wschodzie i południu. Po upadku komunizmu w XX wieku na rozwój i strukturę własnościową albańskiego winiarstwa duży wpływ miały przemiany transformacyjne kraju[9].

Przypisy

  1. a b c d e Raport FAO o Republice Albanii z lat 2015-2017, http://www.fao.org/3/a-bp573e.pdf
  2. a b https://unfccc.int/resource/docs/natc/albnc2.pdf
  3. Chrysostomos Stylios i inni, Sustainable Development of Sea-Corridors and Coastal Waters: The TEN ECOPORT project in South East Europe, Springer, 7 kwietnia 2015, ISBN 978-3-319-11385-2 [dostęp 2018-04-24] (ang.).
  4. http://orgprints.org/22709/1/berner-and-kazazi-2012-sectorstudy2011-albania.pdf
  5. Wayback Machine [online], 2 lipca 2017 [dostęp 2018-04-24] [zarchiwizowane z adresu 2017-07-02].
  6. FAO Fisheries & Aquaculture National Aquaculture Sector Overview (NASO) [online], www.fao.org [dostęp 2018-04-24] (ang.).
  7. D Greco i inni, Cholera in the Mediterranean: outbreak in Albania, „Eurosurveillance”, 0 (0), 1995, s. 1–2, DOI: 10.2807/esm.00.00.00125-en, ISSN 1560-7917 [dostęp 2018-04-24] (ang.).
  8. Top 25 Olive Oil Producing Countries, „PEAS Health” [dostęp 2018-04-24] [zarchiwizowane z adresu 2019-05-24] (ang.).
  9. a b c Tasting Heavenly Albanian Wine & Organic Food On A Biodynamic Farm, „Epicure & Culture”, 5 stycznia 2017 [dostęp 2018-04-24] (ang.).
  10. Tom Stevenson, The Sotheby's Wine Encyclopedia, Dorling Kindersley, 2011, ISBN 978-1-4053-5979-5 [dostęp 2018-04-24] (ang.).

Witaj

Uczę się języka hebrajskiego. Tutaj go sobie utrwalam.

Źródło

Zawartość tej strony pochodzi stąd.

Odsyłacze

Generator Margonem

Podziel się