Rolmopsy na stole wigilijnym w Polsce.

Rolmops l. mn. rolmopsy - to danie z marynowanego, zwijanego filetu ze śledzia.

Wypatroszony, pozbawiony ości, głowy i płetwy ogonowej filet ze śledzia nadziewany jest przyprawami i dodatkami np. pokrojonym w plasterki ogórkiem konserwowym, marchwią i cebulą. W polskiej tradycji kulinarnej przed główną zupą podaje się zazwyczaj przystawki, jak śledzik w śmietanie, matjasa lub rolmopsy.

Produkcja

Cięte marynowane śledzie były przygotowywane w północnej Europie już od czasów średniowiecza, był to jeden ze sposobów przechowywania i transportu ryb, niezbędnych zwłaszcza w okresach bezmięsnego wielkiego postu oraz Wigilii. Filetowane śledzie, były pakowane w beczki i w ten sposób trafiały do transportu.

Obecnie wymoczone śledzie dzieli się na połówki i oczyszcza z ości. Następnie gotuje się oczyszczoną i pokrojoną w paski marchew. Odsączone z wody połówki śledzia smarowane są musztardą, na którą nakłada się kawałki ogórka wraz z cebulą i marchwią. Całość zwija się w rulon i spina wykałaczką. Gotowe rolmopsy układa się w słojach i zalewa marynatą. Na wierzch wlewa się oliwę. Jedna porcja rolmopsa powinna ważyć ok. 100 g, w tym sam śledź ok. 60 g.

Etymologia

Polski wyraz rolmops pochodzi od niem. słowa Rollmops.



Witaj

Uczę się języka hebrajskiego. Tutaj go sobie utrwalam.

Źródło

Zawartość tej strony pochodzi stąd.

Odsyłacze

Generator Margonem

Podziel się