Radler – niemiecka nazwa napoju niskoalkoholowego będącego połączeniem jasnego piwa i zwykle cytrusowej lemoniady lub innego napoju bezalkoholowego. Proporcje składników mogą wynosić 60% jasnego piwa i 40% lemoniady, chociaż występują także inne kombinacje. Oprócz gotowego wyrobu sprzedawanego w butelkach lub puszkach podaje się w pubach i restauracjach świeżo zmieszane piwo z lemoniadą. Definicja ta nie obejmuje natomiast piw smakowych i aromatyzowanych, które zawierają typową dla piw klasycznych zawartość alkoholu[1]
Napoje typu radler charakteryzują się niską zawartością alkoholu i dobrymi walorami orzeźwiającymi. Napój często jest mętny. Smak radlera ma zredukowaną goryczkę ze względu na obecność lemoniady.
Historia
Radler wywodzi się z południowych Niemiec. Według legendy jego historia rozpoczęła się w roku 1922, kiedy Franz Xaver Kugler, właściciel gospody Kugler-Alm w bawarskich Alpach gościł grupę rowerzystów górskich. Kończyło mu się piwo, a nie chcąc mieszać go z wodą stworzył dla swoich gości mieszankę piwa z sokiem cytrynowym, nazywając ją Radlermass. Słowo Radler oznacza w dialekcie bawarskim cyklistę, a mass litr piwa.
↑Wolfgang Kunze: Technologia piwa i słodu. Warszawa: Piwochmiel/VLB Berlin, 1999, s. 587-588.
↑Graham & Sue Edwards: The Dictionary of Drink. Phoenix Mill, Far Thrupp Stroud, Gloucestershire: Alan Sutton Publishing, 1991. ISBN 0-86299-375-X.brak strony w książce
Witaj
Uczę się języka hebrajskiego. Tutaj go sobie utrwalam.