Ten artykuł dotyczy przyrządu do jedzenia. Zobacz też: rodzaj bakterii.
Pałeczki – para pałeczek wykonanych zwykle z: drewna, bambusu, plastiku, metalu, czasem zdobione, używane w niektórych krajach Dalekiego Wschodu jako sztućce. Są to najpopularniejsze sztućce na świecie – używają ich ponad dwa miliardy ludzi.
Rodzaje
Pałeczki różnią się następującymi cechami:
bardzo długie pałeczki, ok. 30-40-centymetrowe, używane są do przygotowywania posiłków: gotowania, smażenia, a także do nakładania potraw gościom przez obsługę. W Japonii nazywają się saibashi. Krótsze używane są jako sztućce do jedzenia potraw, ale również mogą być używane do gotowania;
bambusowe i drewniane pałeczki są tanie, wygodne w użyciu, nie przewodzą ciepła. Dzięki matowej powierzchni jedzenie się z nich nie wyślizguje. Jednorazowe pałeczki, które podaje się w większości azjatyckich restauracji oraz te do gotowania są wykonywane z drewna lub bambusa i nie są lakierowane. Te jednorazowe są jak jeden nacięty kawałek drewna – każdy sam musi je rozdzielić do końca. W Japonii nazywane są waribashi;
plastikowe pałeczki są tanie, lecz nie nadają się do gotowania z powodu wysokiej temperatury, która może je zniszczyć oraz wywołać toksyczną reakcję chemiczną, mogą być dekorowane;
metalowe są droższe od pozostałych pałeczek. Używane są głównie w Korei. Zapewniają mniejszy komfort w porównaniu z drewnianymi, z powodu swej śliskiej powierzchni;
pałeczki wykonane z innych materiałów, np. ze złota, srebra, kości słoniowej, żadów, są towarami luksusowymi.
Drugą pałeczkę umieszcza się ponad pierwszą, równolegle do niej, przy czym palec wskazujący pełni rolę prowadzącego.
Górna pałeczka jest pałeczką ruchomą i tylko nią się porusza.
Błędy w używaniu pałeczek
Istnieje wiele błędów i nietaktów, które można popełnić, jedząc pałeczkami. W języku japońskim większość z nich ma swoją nazwę[1][2]. Zasady mogą się nieco różnić w kuchni chińskiej, japońskiej i innych krajów Dalekiego Wschodu. Najczęstsze błędy w japońskim savoir-vivrze to (słownictwo w języku japońskim):
tsuki-bashi – nabijanie jedzenia na pałeczkę
neburi-bashi – oblizywanie pałeczek
hotoke-bashi – wbijanie pałeczek w miseczkę ryżu (oznacza to ofiarowanie jedzenia przodkom)
utsushi-bashi – podawanie jedzenia innym osobom za pomocą pałeczek (w Chinach można to robić tylko pomiędzy bliskimi osobami, a w Korei w ogóle nie jest to uważane za nietakt[1])
kaki-bashi – trzymanie miski przy ustach i wyjadanie pałeczkami resztek dania (ale w Chinach jest to uważane za całkowicie normalne[3])
saguri-bashi – mieszanie zupy pałeczkami
choku-bashi – nakładanie jedzenia ze wspólnej miski własnymi pałeczkami, zamiast pałeczkami do podawania jedzenia
mochi-bashi – trzymanie miseczki i pałeczek w jednej ręce
namida-bashi – trzymanie kawałka potrawy w taki sposób, że ścieka z niej sos
mayoi-bashi – machanie pałeczkami nad daniem podczas zastanawiania się, co wybrać.
Ponadto pałeczki należy kłaść częścią stykającą się z jedzeniem na specjalnej podstawce – hashioki. Niestosowanie się do powyższych zaleceń może narazić kogoś na śmieszność lub nawet być poczytane za nietakt.
Galeria
Okinawa – atrapa plastikowa przed barem
Tokio, bar tonkatsu „Tonki” – saibashi w rękach kucharza
Pałeczki jako konstrukcja przy sporządzaniu koktajlu „sake bomb”
↑ abIromegane: Don’t Leave Your Chopsticks Stuck In the Rice – Japanese Table Manners. 29 kwietnia 2011. (ang.).
↑Uroda i Zdrowie: Jak jeść pałeczkami – instrukcja i ciekawostki. 19 lipca 2011. [dostęp 2013-02-08]. [zarchiwizowane z tego adresu (24 listopada 2013)].
↑ChinaDaily: Tips on How to use Chinese Chopsticks. 6 listopada 2012. [dostęp 2013-02-08]. [zarchiwizowane z tego adresu (3 lipca 2013)]. (ang.).