| |||
Państwo | |||
---|---|---|---|
Stan | |||
Data założenia |
1486[1] | ||
Burmistrz |
Javier Villacaña Jiménez | ||
Wysokość |
1555 m n.p.m. | ||
Populacja (2020) • liczba ludności |
| ||
Nr kierunkowy |
951 | ||
Kod pocztowy |
68000 | ||
Położenie na mapie Oaxacy | |||
Położenie na mapie Meksyku | |||
17°04′04″N 96°43′12″W/17,067778 -96,720000 | |||
Strona internetowa |
Obiekt z listy światowego dziedzictwa UNESCO | |
Państwo | |
---|---|
Typ |
kulturowy |
Spełniane kryterium |
I, II, III, IV |
Numer ref. |
415 |
Historia wpisania na listę | |
Wpisanie na listę |
1987 |
|
Oaxaca (właśc. Oaxaca de Juárez) – miasto w południowym Meksyku, położone w górach Sierra Madre Południowa, na wysokości około 1500 metrów, przy Drodze Panamerykańskiej. Jego populacja wynosi 270 955 mieszkańców (2010)[2]. W mieście rozwinął się przemysł włókienniczy, spożywczy oraz drzewny[1], Oaxaca jest także ważnym ośrodkiem turystycznym.
Kilka lat przed przybyciem Hiszpanów (1486) władca aztecki Ahuitzotl założył w tym miejscu obóz wojskowy o nazwie Huaxyacac. Przebywało w nim na stałe kilka oddziałów. Obóz zdobył Francisco de Orozco na Boże Narodzenie 1521. W kwietniu 1532, jako jedna z pierwszych osad na terenie Nowej Hiszpanii, otrzymała prawa miejskie (z nadania króla Karola V). W pobliżu miasta (we wsi San Pablo Gualateno) urodził się w 1806 Benito Juárez. Od 4 października 1872, po śmierci Juáreza, miasto nosi rozbudowaną nazwę Oaxaca de Juárez[3].
W 1987 roku historyczne centrum miasta zostało wraz ze stanowiskiem archeologicznym w Monte Albán wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
Kuchnia z Oaxaki i jej okolic uznawana jest za jedną z najlepszych w kraju. Do najbardziej charakterystycznych potraw należą: mezcal, czekolada, tamales oaxaqueños, prażone koniki polne, mole (czekoladowy sos, podawany zazwyczaj z drobiem) czy tlayuda (placek kukurydziany wielkości pizzy przygotowywany na piecu opalanym drewnem).
Oaxaca
Monte Albán
Uczę się języka hebrajskiego. Tutaj go sobie utrwalam.
Zawartość tej strony pochodzi stąd.