W Zagłębiu[3], okolicach Poznania[4] i Łodzi[5] potrawa ta znana jest jako „makiełki” lub „makiołki”. W Zagłębiu zamiast pieczywa używa się makaronu (zwanego w niektórych rejonach Polski „kluskami”, stąd inna nazwa makiełek to „kluski z makiem”[3]).
Historia
W biedniejszych rodzinach makówki przygotowywano na wodzie, a zamiast bakalii dodawano suszone owoce krajowe.
Zobacz też
Zobacz multimedia związane z tematem: makówki
Zobacz hasła makówka i makiełki w Wikisłowniku
Zobacz Makówki w książce kucharskiej w Wikibooks
Zobacz w indeksie Słownika geograficznego Królestwa Polskiego hasło Makówki
↑Święta. W: Elżbieta Łabońska: Śląska kucharka doskonała. Katowice: Fundacja dla Śląskiego Instytutu Naukowego, Fundacja dla Uniwersytetu Śląskiego, 1990, s. 143-144, 151–152. ISBN 83-7008-114-2.
↑WaldemarW.ŻarskiWaldemarW., Tożsamość kulinarna na Śląsku.brak strony (książka)