Surowe kanpyō z tykwy Lagenaria siceraria var. hispida (yūgao, 夕顔)

Kanpyō (jap. 干瓢, 乾瓢 kanpyō) – suszone, o kremowym kolorze, paski[1] tykwy butelkowej o nazwie yūgao[1] (Lagenaria siceraria var. hispida).

Kanpyō jest stosowane w kuchni japońskiej. Po ugotowaniu i przyprawieniu wykorzystywane m.in. jako wypełnienie do maki-zushi, w zupach i składnik aemono (rodzaj sałatek z surowych i gotowanych warzyw, posiekanej ryby, skorupiaków, kawałków mięsa, oblanych sosem)[2].

Przypisy

  1. a b Kenkyusha's New Japanese-English Dictionary. Tokyo: Kenkyusha Limited, 1991, s. 721, 2016. ISBN 4-7674-2015-6.
  2. Richard Hosking: A Dictionary of Japanese Food. Tokyo: Tuttle Publishing, 1996, s. 66. ISBN 978-4-8053-1335-0.

Witaj

Uczę się języka hebrajskiego. Tutaj go sobie utrwalam.

Źródło

Zawartość tej strony pochodzi stąd.

Odsyłacze

Generator Margonem

Podziel się