pełna kadź browarska | |
Przeznaczenie |
patrz: sekcja Przeznaczenie |
---|
Kadź (od gr. kados[1]) – duże, otwarte naczynie[2], dawniej wykonane zwykle z drewna[3], współcześnie także z metalu lub betonu. Wyrobem kadzi zajmował się bednarz[4].
Obecnie, głównie z powodów higienicznych, kadzie są wykonywane ze stali nierdzewnej, miedzi, ceramiki lub innych łatwych do czyszczenia materiałów[5].
Miało zastosowanie zarówno w gospodarstwie domowym (przechowywanie żywności[3]), jak i w przemyśle hutniczym, browarniczym (do fermentacji i starzenia wina oraz w browarach do zacierania – kadź zacierna; i fermentowania piwa – kadź fermentacyjna), celulozowo-papierniczym czy farbiarskim (patrz: barwiarka zwrotna)[2]. Kadzie używane były także w garbarniach[6].
Uczę się języka hebrajskiego. Tutaj go sobie utrwalam.
Zawartość tej strony pochodzi stąd.