Jabłko cukrowe – owoc flaszowca łuskowatego (łac. Annona squamosa), pochodzącego z Karaibów i Ameryki Południowej. Gatunek ten jest uprawiany w większości krajów tropikalnych[1].
Rozmiar owocu zależy od odmiany, zazwyczaj ma kształt kulisto-stożkowy, jego średnica wynosi 5 do 12 cm, wysokość od 6 do 10 cm, a waga od 113 do 618 gramów[2][3]. Pokryty jest grubą woskowatą skórką podzieloną na segmenty, która zazwyczaj przybiera kolor w odcieniach zielonego, chociaż niektóre odmiany posiadają dodatkowo rumieniec[1].
Miąższ owocu jest aromatyczny i słodki, w kolorze od kremowo białego do lekko żółtego[4]. Nasiona otoczone miąższem mają około 12 mm długości, a ich liczba w każdym owocu waha się pomiędzy 60 a 80[1][3].
Owoc łatwo rozdziela się na dwie części, dzięki czemu bez problemu można się dostać do jego wnętrza[3].
Jabłko cukrowe zawiera znaczne ilości cukru i witaminy C oraz witaminy z grupy B, fosfor, wapń, żelazo, mangan i potas[3][5][6].
Uczę się języka hebrajskiego. Tutaj go sobie utrwalam.
Zawartość tej strony pochodzi stąd.