Kieliszek koktajlu czarny aksamit

Czarny aksamit (ang. Black velvet) – koktajl alkoholowy przygotowywany z równych porcji mocno wytrawnego szampana (ewentualnie wina musującego) i gorzkiego piwa typu porter[1].

Oba składniki należy mocno schłodzić, a następnie jednocześnie wlać do dzbanka. Po zmieszaniu się obu składników gotowy trunek serwuje się w dużych szklankach. Koktajl podaje się najczęściej w ciepłe dni na przyjęciach w ogrodzie. Wytrawna nuta napoju, który jest bardzo delikatny i wyszukany ma odzwierciedlenie w nazwie nawiązującej do aksamitu - delikatnej tkaniny[1].

Przypisy

  1. a b Michael Jackson, "Drinki i koktajle", Firma Księgarska, Ożarów Mazowiecki, 2007, ss. 50, 148, ISBN 83-7423-613-2

Witaj

Uczę się języka hebrajskiego. Tutaj go sobie utrwalam.

Źródło

Zawartość tej strony pochodzi stąd.

Odsyłacze

Generator Margonem

Podziel się