Brzoskwinia (Persica Mill.) – takson w zależności od ujęcia systematycznego definiowany jako rodzaj, podrodzaj lub sekcja, przy czym we współczesnych klasyfikacjach z reguły w tej ostatniej randze w ramach podrodzaju migdałowiecAmygdalus i rodzaju śliwaPrunus. Obejmuje 6–7 gatunków, z tym brzoskwinię zwyczajną (Prunus persica) – drzewo owocowe o istotnym znaczeniu ekonomicznym, szeroko rozprzestrzenione w uprawie (uprawiane także w Polsce).
Morfologia
Pokrój
Drzewa i krzewy o pędach zakończonych pąkiem szczytowym[3].
Wyrastają pojedynczo lub po 2–3 i są siedzące lub krótkoszypułkowe. Korony są białe lub czerwonawe. Kwiaty rozwijają się przed liśćmi lub razem z nimi[3].
Soczyste pestkowce z wyraźnie, siatkowato rzeźbioną pestką i jamkowatymi zagłębieniami[3].
Systematyka
Brzoskwinia Persica opisywana była w zależności od ujęcia rodzaju śliwaPrunus jako odrębny względem niego rodzaj, podrodzaj lub sekcja. Brak potwierdzenia monofiletyczności w badaniach molekularnych dla tradycyjnie ujmowanych rodzajów i podrodzajów spokrewnionych ze śliwami, klasyfikowanych tradycyjnie na podstawie wybranych cech morfologicznych, stało się powodem preferowania łączenia wszystkich taksonów z tej grupy do jednego zbiorowego rodzaju Prunus[4]. Badania nad genami wykazały, że tradycyjnie wyróżniane brzoskwinie należą do podrodzaju migdałowiecPrunus subgen. Amygdalus, tworząc w jego obrębie sekcję Persica[5][6].
↑Michael A.M.A.RuggieroMichael A.M.A. i inni, A Higher Level Classification of All Living Organisms, „PLOS One”, 10 (4), 2015, art. nr e0119248, DOI: 10.1371/journal.pone.0119248, PMID: 25923521, PMCID: PMC4418965 [dostęp 2020-02-20](ang.).
↑ abcdWłodzimierzW.SenetaWłodzimierzW., JakubJ.DolatowskiJakubJ., Dendrologia, wyd. 2 popr. (nowe), Warszawa: Wydaw. Nauk. PWN, 1997, s. 300-301, ISBN 83-01-12099-1, OCLC 69314709.
↑Jun Wen, Scott T. Berggren, Chung-Hee Lee, Stefanie Ickert-Bond, Ting-Shuang Yi, Ki-Oug Yoo, Lei Xie, Joey Shaw, Dan Potter. Phylogenetic inferences in Prunus (Rosaceae) using chloroplast ndhF and nuclear ribosomal ITS sequences. „Journal of Systematics and Evolution”. 46 (3), s. 322–332, 2008. DOI: 10.3724/SP.J.1002.2008.08050. (ang.).
↑Mariana Yazbek, Sang-Hun Oh. Peaches and almonds: Phylogeny of Prunus subg. Amygdalus (Rosaceae) based on DNA sequences and morphology. „Plant Systematics and Evolution”. 299, 8, 2013. DOI: 10.1007/s00606-013-0802-1.
↑Siew-Wai Chin, Joey Shaw, Rosemarie Haberle, Jun Wen, Dan Potter. Diversification of almonds, peaches, plums and cherries – Molecular systematics and biogeographic history of Prunus (Rosaceae). „Molecular Phylogenetics and Evolution”. 76, s. 34-48, 2014.
↑Yazbek, Mariana: Systematics Of Prunus Subgenus Amygdalus Monograph And Phylogeny. Cornell University Library. [dostęp 2022-12-13].
↑Yazbek, M., Oh, SH.. Peaches and almonds: phylogeny of Prunus subg. Amygdalus (Rosaceae) based on DNA sequences and morphology. „Plant Syst Evol”. 299, s. 1403–1418, 2013. DOI: 10.1007/s00606-013-0802-1.