Aligatorowate
Alligatoridae[1]
Gray, 1844[2]
Ilustracja
Przedstawiciel rodziny – aligator missisipski (Alligator mississippiensis)
Systematyka
Domena

eukarionty

Królestwo

zwierzęta

Typ

strunowce

Podtyp

kręgowce

Gromada

zauropsydy

Rząd

krokodyle

Rodzina

aligatorowate

Typ nomenklatoryczny

Alligator Cuvier, 1807

Podrodziny

2 podrodziny (zobacz opis w tekście)

Aligatorowate (Alligatoridae) – rodzina gadów z rzędu krokodyli. Zaliczają się do niej aligatory (podrodzina Alligatorinae z jednym rodzajem Alligator) i kajmany (podrodzina Caimaninae). Zwierzęta te zamieszkują strefę gorącą obu Ameryk i wschodnie Chiny (Alligator sinensis). Południowo-wschodnią część USA zamieszkuje aligator missisipski (Alligator mississippiensis). Kajmany zamieszkują Amerykę Południową aż do Meksyku.

Budowa

W porównaniu do krokodyli właściwych mają krótkie i szerokie pyski. Silnie wystające wzgórki oczne i zadarte nozdrza. Rodzina ta ma charakterystyczny układ zębów. Aligatorowate wyróżniają się od reszty krokodyli bogatszym uzębieniem - 34-40 zębów w górnej, a 44 zęby w dolnej szczęce. Wszystkie zęby żuchwy, również duże "czwórki", są niewidoczne na zewnątrz, ponieważ wchodzą w głębokie zatoki kości międzyszczękowej, co odróżnia aligatorowate od krokodylowatych. Paszcza szeroka, przypłaszczona, na grzbiecie 2-3 grzebieni tarczowych, przechodzących na ogonie w jeden. Brzuch nieosłonięty pancerzem, w górnej części paszczy kostna przegroda nosowa. Grzbiet barwy zgniło zielonej, z ciemnymi plamami, brzuch zaś brudno żółtawy. Aligator osiąga od 2,5 do 5 m długości.

Tryb życia

Aligatorowate są zwierzętami nocnymi, wyłącznie słodkowodnymi. Żyją w jeziorach, rzekach, stawach i błotach, często przenosząc się z miejsca na miejsce. Znoszą temperaturę poniżej 0 °C. Żywią się głównie rybami, nie gardzą jednak ssakami. Aligator wydaje głos zbliżony do ryku lwa. Samica składa około 100 małych jaj o bardzo twardej skorupie. Młode aligatory oswajają się bardzo łatwo. Aligatory są hodowane ze względu na cenną skórę, która służy głównie do wyrobu obuwia i eleganckiej galanterii. Z tłuszczu aligatorów robiono kiedyś smar do maszyn. Indianie jedli mięso niektórych gatunków aligatorów.

Podział systematyczny

Do rodziny należą następujące podrodziny i występujące współcześnie rodzaje[3]:

Opisano również rodzaje wymarłe nienależące do powyższych podrodzin[4]:

  • Akanthosuchus O’Neill, Lucas & Kues, 1981
  • Balanerodus Langston, 1965
  • Bottosaurus Agassiz, 1849
  • Caimanosuchus Kuhn, 1938
  • Chrysochampsa Estes, 1988
  • Notocaiman Rusconi, 1937
  • Orientalosuchus Massonne, Vasilyan, Rabi & Böhme, 2019
  • Orthogenysuchus Mook, 1924
  • Sajkanosuchus Efimov, 1984

Przypisy

  1. Alligatoridae, [w:] Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. J.E. Gray: Catalogue of the tortoises, crocodiles, and amphisbaenians, in the collection of the British Museum. London: The Trustees, 1844, s. 64. (ang.).
  3. P. Uetz & J. Hallermann: Higher taxa: Alligatoridae. The Reptile Database. [dostęp 2021-02-27]. (ang.).
  4. J. Zijlstra: Alligatoridae. Hesperomys project. [dostęp 2022-03-01]. (ang.).

Witaj

Uczę się języka hebrajskiego. Tutaj go sobie utrwalam.

Źródło

Zawartość tej strony pochodzi stąd.

Odsyłacze

Generator Margonem

Podziel się