Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa
Faculty of Food Sciences and Fisheries
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Ilustracja
Budynek B przy ul. Papieża Pawła VI
Data założenia

1951

Państwo

 Polska

Województwo

 zachodniopomorskie

Adres

71-550 Szczecin
ul. Kazimierza Królewicza 4

Dziekan

prof. dr hab. inż.
Krzysztof Formicki

Położenie na mapie Szczecina
Mapa konturowa Szczecina, blisko centrum na lewo znajduje się punkt z opisem „Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie”
Położenie na mapie Polski
Mapa konturowa Polski, blisko lewej krawiędzi u góry znajduje się punkt z opisem „Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie”
Położenie na mapie województwa zachodniopomorskiego
Mapa konturowa województwa zachodniopomorskiego, po lewej znajduje się punkt z opisem „Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie”
Ziemia53°26′41″N 14°33′45″E/53,444722 14,562500
Strona internetowa

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie – jeden z jedenastu wydziałów tej uczelni. Posiada podwójne uprawnienia do nadawania stopnia doktora habilitowanego (w dyscyplinach rybactwo oraz technologia żywności). Do czasu powstania Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego (1 stycznia 2009 r.) wchodził w skład Akademii Rolniczej w Szczecinie.

Historia Wydziału

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa był najstarszym wydziałem Akademii Rolniczej w Szczecinie – starszym od samej Uczelni. Powstał w 1951 roku w strukturze ówczesnej Wyższej Szkoły Rolniczej w Olsztynie jako Wydział Rybacki. Był to wtedy jedyny taki wydział w Europie. Pierwszym dziekanem i organizatorem był prof. dr Stanisław Korwin – Sakowicz, wybitny ichtiolog. Decyzją Ministra Szkolnictwa Wyższego główna część wydziału została przeniesiona w latach 1966 – 1968 do Szczecina, w struktury utworzonej w 1954 roku Wyższej Szkoły Rolniczej jako Wydział Rybactwa Morskiego, który następnie od 1971 funkcjonował pod nazwą Wydział Rybactwa Morskiego i Technologii Żywności Akademii Rolniczej w Szczecinie, by w 2002 zmienić nazwę na obecną – Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa. Po połączeniu Akademii Rolniczej z Politechniką Szczecińską, uczelnią funkcjonującą pod tą nazwą od 1955 roku, a wcześniej od 1946 r. pod nazwą Szkoły Inżynierskiej Wydział stanowi część Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego.

Organizacja Wydziału w czasie tych lat zmieniała się od katedralno – zakładowej, poprzez zespoły dydaktyczne, instytuty by powrócić w 1973 r. do zakładów i katedr. W Szczecinie Wydział kształcił na początku w dwóch specjalnościach: ichtiologia, eksploatacja zasobów i ochrona morza oraz technologia żywności pochodzenia morskiego. Od 1975 r. prowadzone było kształcenie w specjalności ekonomika i organizacja gospodarki rybnej, która w 1987 r. została przeniesiona na tworzony wówczas Wydział Ekonomiki i Organizacji Gospodarki Żywnościowej (obecnie Wydział Ekonomiczny Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego). Od roku akademickiego 1993/1994 wprowadzono dwa osobne kierunki kształcenia: rybactwo oraz technologia żywności i żywienie człowieka.

Rybactwo, pierwszy kierunek studiów tego Wydziału obejmował początkowo głównie rybactwo śródlądowe, jednak już od 1953 uległ on rozszerzeniu o rybactwo morskie.

Początków kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka natomiast należy upatrywać w roku 1955, kiedy utworzono Zakład Zabezpieczenia Surowców Rybnych i Zakład Przetwórstwa Rybnego. W roku 1962 powstała Katedra Technologii Przemysłu Rybnego.

Na kierunku Towaroznawstwo pierwszy rocznik rozpoczął studia w roku akademickim 2001/2002, jednak początki towaroznawstwa na Wydziale są znacznie wcześniejsze. W latach 1983 – 2008 kierownikiem najpierw Zakładu, a później Katedry Towaroznawstwa i Oceny Jakości była prof. dr hab. Anna Kołakowska, która była głównym organizatorem powstającego kierunku. W ramach kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka uhonorowanych certyfikatem inżyniera europejskiego Europejskiej Federacji Narodowych Stowarzyszeń Inżynierskich FEANI studenci mogli aż do roku 2003 uzyskać magisterium m.in. w specjalności Towaroznawstwo i ocena jakości.

Wydział pełnię praw akademickich posiada nieprzerwanie od 1956 roku. Obecnie posiada uprawnienia do nadawania stopni naukowych doktora i doktora habilitowanego w dziedzinie nauk rolniczych w dyscyplinie rybactwo oraz dyscyplinie technologia żywności i żywienie człowieka. Wydział w swojej historii wypromował również kilkunastu doktorów w dziedzinie nauk o Ziemi lub nauk przyrodniczych w dyscyplinie oceanologia.

Kierunki kształcenia

Dostępne kierunki[1]:

  • Aquaculture and Fisheries (studia I stopnia)
  • Ichtiologia i akwakultura (studia I i II stopnia)
  • Mikrobiologia (studia I i II stopnia)
  • Technologia żywności i żywienie człowieka (studia I i II stopnia)

Poczet dziekanów

  1. prof. dr Stanisław Sakowicz (1951–1954)
  2. prof. dr Robert Towarnicki (1954–1956)
  3. prof. dr Eugeniusz Grabda (1956–1958)
  4. prof. dr Przemysław Olszewski (1958–1960)
  5. prof. dr Władysław Mańkowski (1960–1962)
  6. prof. Bolesław Dąbrowski (1962–1965)
  7. prof. dr Eugeniusz Grabda (1965–1966)
  8. dr hab. Stanisław Zalewski (1966–1969)
  9. prof. dr hab. Andrzej Niegolewski (1969–1972)
  10. prof. dr hab. inż. Aleksander Winnicki (1972–1981)
  11. prof. dr hab. inż. Józef Świniarski (1981–1984)
  12. prof. dr hab. inż. Aleksander Winnicki (1984–1990)
  13. prof. dr hab. inż. Rajmund Trzebiatowski (1990–1996)
  14. prof. dr hab. inż. Edward Kołakowski (1996–2002)
  15. prof. dr hab. inż. Krzysztof Formicki (2002–2005)
  16. prof. dr hab. Waldemar Dąbrowski (2005–2012)
  17. dr hab. inż. Agnieszka Tórz (2012–2020)
  18. prof. dr hab. inż. Krzysztof Formicki (od 2020)

Władze Wydziału

W kadencji 2020–2024[2]:

Stanowisko Imię i nazwisko
Dziekan prof. dr hab. inż. Krzysztof Formicki
Prodziekan ds. organizacji i rozwoju dr hab. inż. Przemysław Czerniejewski
Prodziekan ds. studenckich i kształcenia dr hab. inż. Agata Witczak
Prodziekan ds. studenckich i kształcenia dr hab. inż. Adam Tański

Struktura organizacyjna

Katedry

Katedra Kierownik
Katedra Bioinżynierii Środowiska Wodnego i Akwakultury dr hab. inż. Arkadiusz Nędzarek[3]
Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu prof. dr hab. inż. Krzysztof Formicki[4]
Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka dr hab. inż. Elżbieta Bogusławska-Wąs[5]
Katedra Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności dr hab. inż. Agata Witczak[6]
Katedra Technologii Mięsa prof. dr hab. inż. Małgorzata Sobczak[7]
Katedra Technologii Rybnej, Roślinnej i Gastronomicznej dr inż. Grzegorz Tokarczyk[8]
Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka dr hab. inż. Przemysław Czerniejewski[9]

Pozostałe jednostki

Jednostka Kierownik
Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych prof. dr hab. inż. Artur Bartkowiak[10]
Wydziałowa Stacja Badań Modelowych w Ińsku dr hab. inż. Przemysław Czerniejewski[11]
Stacja Doświadczalna - Statek Naukowo-Badawczy "SNB-AR1" dr inż. Sebastian Król[12]

Samorząd Studencki

Samorząd studencki reprezentowany jest przez Sejmik Wydziałowy Samorządu Studentów WNoŻiR (SWSS), który składa się z ośmiu przedstawicieli studentów Wydziału wybranych w drodze wyborów.

SWSS WNoŻiR reprezentuje studentów na tle Władz Wydziału oraz Uczelni a także w Parlamencie Samorządu Studentów ZUT. Tworzy komisje branżowe a także jego przedstawiciele wchodzą w skład komisji i rad wydziałowych (w ich skład mogą wchodzić także studenci nie będący członkami SWSS).

Przypisy

  1. WNoZiR ZUT w Szczecinie – Kierunki. [dostęp 2023-07-24].
  2. WNoZiR ZUT w Szczecinie – Władze. [dostęp 2023-07-24].
  3. KBSWiA ZUT w Szczecinie. [dostęp 2023-07-24].
  4. KHIiBR ZUT w Szczecinie. [dostęp 2023-07-24].
  5. KMSiFZCz ZUT w Szczecinie. [dostęp 2023-07-24].
  6. KTTMiPZ ZUT w Szczecinie. [dostęp 2023-07-24].
  7. KTM ZUT w Szczecinie. [dostęp 2023-07-24].
  8. KTRRiG ZUT w Szczecinie. [dostęp 2023-07-24].
  9. KTOJIPiZCz ZUT w Szczecinie. [dostęp 2023-07-24].
  10. CBiIMO ZUT w Szczecinie. [dostęp 2023-07-24].
  11. WSBMwI ZUT w Szczecinie. [dostęp 2023-07-24].
  12. SDSNB "SNB-AR1" ZUT w Szczecinie. [dostęp 2023-07-24].

Linki zewnętrzne

  • Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie w bazie instytucji naukowych portalu Nauka Polska (OPI).

Witaj

Uczę się języka hebrajskiego. Tutaj go sobie utrwalam.

Źródło

Zawartość tej strony pochodzi stąd.

Odsyłacze

Generator Margonem

Podziel się