Szklanka włoskiego wina musującego lambrusco.

Wino musujące – rodzaj wina o znacznym nasyceniu dwutlenkiem węgla. W przeciwieństwie do klasycznych win, powstający w procesie fermentacji dwutlenek węgla nie uchodzi swobodnie, ale jest zatrzymywany w butelce bądź zbiorniku[1]. Dwutlenek węgla może też być dodawany sztucznie[1]. Najbardziej znanym rodzajem wina musującego jest szampan[2]. Proces produkcji wina metodą szampańską opisał i przedstawił na sesji Royal Society w 1662 Christopher Merret[3], choć tradycja francuska przypisuje wynalazek wina musującego w latach 90. XVII wieku mnichowi znanemu jako Dom Pérignon[3].

W zależności od ilości piany rozróżnia się[4] wino musujące, półmusujące (we Włoszech: frizzante)[5] i lekko musujące (we Francji: pétillant[4], we Włoszech: frizzantino[5]).

Wino musujące należy podawać w temperaturze 4,5-7 °C[6]

Definicje prawne

  • Zgodnie z Dyrektywą Rady 92/83/EWG z dnia 19 października 1992 roku w sprawie harmonizacji struktur podatku akcyzowego od alkoholu i napojów alkoholowych, wino musujące to wszystkie produkty odpowiadające kodom CN 220410, 22042110, 22042910 oraz 2205, które znajdują się w butelkach zaopatrzonych w korek w kształcie grzybka, umocowany za pomocą węzłów lub spinek albo cechują się nadciśnieniem wynoszącym co najmniej trzy bary, spowodowanym obecnością dwutlenku węgla w roztworze oraz mają rzeczywistą zawartość alkoholu przekraczającą 1,2% obj., lecz nie przekraczającą 15% obj., pod warunkiem że cały alkohol zawarty w gotowym produkcie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji[7].
  • Zgodnie z pierwszą polską urzędową definicją, zawartą w Rozporządzeniu Ministra Skarbu i Ministra b. Dzielnicy Pruskiej z dnia 24 listopada 1921 r. (Dz.U. z 1921 r. nr 98, poz. 711) za wina musujące uważane były wina gronowe, wina owocowe (wina z owoców i jagód), napoje zawierające wino gronowe lub owocowe o zawartości alkoholu ponad jeden (1%) procent objętości z których przy otwarciu flaszki uchodzi burząc się kwas węglowy[8].

Wybrane rodzaje win musujących

Zobacz też

Przypisy

  1. a b Stevenson 2005 ↓, s. 30-31.
  2. Stevenson 2005 ↓, s. 169.
  3. a b Stevenson 2005 ↓, s. 175.
  4. a b Stevenson 2005 ↓, s. 13.
  5. a b c Stevenson 2005 ↓, s. 264.
  6. Stevenson 2005 ↓, s. 47.
  7. Dyrektywa Rady 92/83/EWG z dnia 19 października 1992 r. w sprawie harmonizacji struktury podatków akcyzowych od alkoholu i napojów alkoholowych [online], Dziennik Urzędowy L 316 , 31/10/1992 P. 0021 - 0027, 19 października 1992 [dostęp 2021-06-04] (pol.).
  8. Rozporządzenie Ministra Skarbu i Ministra b. Dzielnicy Pruskiej z dnia 24 listopada 1921 r. w celu wykonania rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 14 listopada 1921 r. w przedmiocie ujednostajnienia opodatkowania wina musującego na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej., 24 listopada 1921.
  9. Stevenson 2005 ↓, s. 266.
  10. Stevenson 2005 ↓, s. 318-320.
  11. Stevenson 2005 ↓, s. 139.
  12. Stevenson 2005 ↓, s. 189.
  13. Stevenson 2005 ↓, s. 271.
  14. Stevenson 2005 ↓, s. 202.
  15. Stevenson 2005 ↓, s. 350.

Bibliografia

  • Tom Stevenson: The Sotheby's Wine Encyclopedia. Wyd. 4. Londyn: Dorling Kindersley, 2005. ISBN 0-7566-1324-8. OCLC 63178380. (ang.).

Witaj

Uczę się języka hebrajskiego. Tutaj go sobie utrwalam.

Źródło

Zawartość tej strony pochodzi stąd.

Odsyłacze

Generator Margonem

Podziel się