Systematyka[1][2] | |
Domena | |
---|---|
Królestwo | |
Podkrólestwo | |
Nadgromada | |
Gromada | |
Podgromada | |
Nadklasa | |
Klasa | |
Nadrząd | |
Rząd | |
Rodzina | |
Rodzaj | |
Gatunek |
wilec ziemniaczany |
Nazwa systematyczna | |
Ipomoea batatas (L.) Lam. Tabl. encycl. 1:465. 1793 | |
Kategoria zagrożenia (CKGZ)[3] | |
brak danych
|
Wilec ziemniaczany (Ipomoea batatas (L. Poir.) – gatunek byliny należący do rodziny powojowatych, znany pod nazwami: batat, patat, kūmara lub słodki ziemniak. Pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Nie jest znany w dzikim stanie, jest natomiast popularny w uprawie w całej strefie tropikalnej.
Najwięksi producenci batatów (2017) (w mln ton[4]) | |
---|---|
Chiny | 72,0 |
Malawi | 5,47 |
Tanzania | 4,24 |
Nigeria | 4,01 |
Indonezja | 2,02 |
Etiopia | 2,0 |
Angola | 1,86 |
Uganda | 1,66 |
Stany Zjednoczone | 1,62 |
Indie | 1,46 |
Wietnam | 1,35 |
Madagaskar | 1,14 |
Rwanda | 1,08 |
Mali | 1,02 |
Łącznie na świecie | 112,84 |
Istnieją dwie główne odmiany batatów: słodka i gorzka. Słodka odmiana jest smaczna, z tego powodu często jej uprawy są niszczone przez insekty i dzikie zwierzęta. Natomiast odmiana gorzka jest trująca, dlatego też nie jest jadana przez szkodniki. Aby była jadalna dla ludzi, najpierw trzeba obrać bulwę ze skóry, w której jest najwięcej toksyn, a następnie wystawić na tacy na działanie promieni słonecznych. Pod wpływem słońca toksyny z pozostałej części bulwy zostaną usunięte. Taca jest potrzebna po to, żeby z bulwy wypłynęła część soków (teraz zdatnych do picia)[potrzebny przypis].
Słodkie ziemniaki są bogate w węglowodany złożone i błonnik. Są cennym źródłem witamin i mikroelementów, takich jak witamina A, C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Bataty są także źródłem β-karotenu i polifenoli, które stanowią naturalne przeciwutleniacze. Bataty mają niski indeks glikemiczny (50)[5]. Zawierają 86 kcal na 100 g.
Uczę się języka hebrajskiego. Tutaj go sobie utrwalam.
Zawartość tej strony pochodzi stąd.