| |||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||
Ogólne informacje | |||||||||||||||||||||||||||||||
Wzór sumaryczny |
C11H12N2O2 | ||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Masa molowa |
204,23 g/mol | ||||||||||||||||||||||||||||||
Wygląd |
biały lub żółtawobiały, krystaliczny proszek lub bezbarwne kryształy[1] | ||||||||||||||||||||||||||||||
Identyfikacja | |||||||||||||||||||||||||||||||
Numer CAS |
73-22-3 | ||||||||||||||||||||||||||||||
PubChem |
6305 | ||||||||||||||||||||||||||||||
DrugBank |
DB00150 | ||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||
Podobne związki | |||||||||||||||||||||||||||||||
Podobne związki | |||||||||||||||||||||||||||||||
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą stanu standardowego (25 °C, 1000 hPa) |
Tryptofan (skrótowo Trp lub W) – organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów białkowych. Jest obojętny elektrycznie; jego łańcuch boczny oparty jest na szkielecie indolu.
Wchodzi w skład białek (białka mleka, białka krwi), należy do aminokwasów niezbędnych (nie może być syntetyzowany w organizmie człowieka i musi być dostarczany z pożywieniem). Zdolność do jego syntezy mają niektóre rośliny i bakterie.
Przemiany tryptofanu są źródłem istotnych związków, m.in. tryptaminy, serotoniny (w organizmie zachodzi przemiana Trp → 5-hydroksytryptofan → serotonina), melatoniny, niacyny i roślinnych hormonów wzrostu (auksyn).
Rozpuszczalny w tłuszczach, gorącym alkoholu i mocnych zasadach. Tryptofan jest obok metioniny jednym z dwóch aminokwasów kodowanych zawsze tym samym kodonem – UGG.
Pokarm | Białko [g/100 g pokarmu] |
Tryptofan [g/100 g pokarmu] |
Tryptofan/białka [%] |
---|---|---|---|
suszone białko jaj | |||
suszona spirulina | |||
mięso dorsza suszone | |||
ziarno soi surowe | |||
pestki dyni | |||
ser parmezan | |||
mięso karibu | |||
ziarno sezamu | |||
ser cheddar | |||
ziarno słonecznika | |||
wieprzowina | |||
indyk | |||
kurczak | |||
wołowina | |||
łosoś | |||
baranina | |||
karmazyn | |||
jajko | |||
mąka pszenna | |||
mleko | |||
ryż biały | |||
płatki owsiane | |||
ziemniaki | |||
banany |
Uczę się języka hebrajskiego. Tutaj go sobie utrwalam.
Zawartość tej strony pochodzi stąd.