Salsa – potrawa kuchni meksykańskiej. Rodzaj zimnego, często pikantnego sosu ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw lub owoców z przyprawami.
Słowo salsa używane w Meksyku na nazwę potrawy pochodzi od hiszpańskiego słowa salsa oznaczającego „sos”, które z kolei trafiło do hiszpańskiego od łacińskiego słowa salsa (pol. „słone”) od sal (pol. „sól”).
Salsa była znana od dawna w kuchni polskiej. Definicję salsy w swoim słowniku łacińsko-polskim zamieścił już w roku 1564 polski leksykograf Jan Mączyński: „w czym co maczają, przysmak, szalsza”[1]. Wspomina o tym Zygmunt Gloger w swojej Encyklopedii staropolskiej podając definicję salsy jako „kwaskowatej przyprawy do potraw, zwykle sos z octem pieprznym robiony”[1][2] .
W zależności od składników wyróżniamy m.in. następujące rodzaje salsy:
Uczę się języka hebrajskiego. Tutaj go sobie utrwalam.
Zawartość tej strony pochodzi stąd.