Przyjemność – podstawowa wartość hedonistyczna o charakterze pozytywnym, będąca doświadczeniem zmysłowym o charakterze indywidualnym[1]; przeciwieństwo nieprzyjemności[2].

Odczuwanie przyjemności przypisuje się zarówno ludziom, jak i zwierzętom[3][4].

Zdaniem Maxa Schelera źródłami przyjemności mogą być:

Według Sokratesa przyjemność jako taka jest neutralna moralnie, a jej wartość zależy od sposobu korzystania z niej[6].


Zobacz też

Przypisy

Bibliografia

  • Andrzej Elżanowski: O wartościach i ich ewolucyjnym pochodzeniu. W: Filozofia przyrody – dziś. Philosophy of Nature Today. Włodzimierz Ługowski, Igor K. Lisiejew (red.). Warszawa: IFiS, 2011. ISBN 978-83-934143-0-7.
  • Dorota Łażewska: Filozofia dla pracujących. Podręcznik dla studentów. Józefów: Wydawnictwo Wyższej Szkoły Gospodarki Euroregionalnej im. Alcide De Gasperi, 2011, s. 39. ISBN 978-83-62753-10-9.
  • Piotr Nowak: Zwierzęce rozkosze mięsożerców. [w:] Filozofia w Praktyce [on-line]. Interdyscyplinarne Centrum Etyki UJ, 2015-12-22. [dostęp 2017-07-09].
  • Artur Pacewicz: Hedone: Koncepcja przyjemności w filozofii Platona. Wrocław: Oficyna Naukowa PFF, 2016, s. 189. ISBN 978-83-64208-13-3.
  • Magdalena Wędzińska. Człowiek na drodze do wartości. Myśl etyczna Maxa Schelera – implikacje pedagogiczne. „Przegląd Pedagogiczny”. 1, s. 39, 2013. Wydawnictwo Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. ISSN 1897-6557. 

Witaj

Uczę się języka hebrajskiego. Tutaj go sobie utrwalam.

Źródło

Zawartość tej strony pochodzi stąd.

Odsyłacze

Generator Margonem

Podziel się