Pozole w Cuernavaca, Meksyk
Pozole

Pozole (z nahuatl pozolli, 'pienisty') - rodzaj zupy meksykańskiej z ziaren specjalnej odmiany kukurydzy, zwanej cacahuazintle, z dodatkiem mięsa wieprzowego lub drobiowego. Cechą charakterystyczną tego dania jest to, że ziarna kukurydzy są uprzednio poddawane procesowi nixtamalizacji[1]. Przygotowanie jest czasochłonne, ale potrawę tę można przygotować w dużych ilościach, wystarczająco dla wielkiej liczby osób, wobec czego często się ją spotyka np. z okazji meksykańskiego Święta Niepodległości (16 września). Istnieje wiele odmian regionalnych, dodatkowe składniki najczęściej podaje się osobno, każdy dobiera je sobie według indywidualnych upodobań.

Bibliografia

  • Danuta Łebkowska, Marek Łebkowski, Kuchnia meksykańska, Tenten, Warszawa, 1993, ss.38-39, ISBN 83-85477-48-9

Linki zewnętrzne

  • Przepis. mexico.udg.mx. [zarchiwizowane z tego adresu (2007-09-13)].
  • Historia pozole. mexico.udg.mx. [zarchiwizowane z tego adresu (2007-09-08)].

Przypisy

  1. Pozole

Witaj

Uczę się języka hebrajskiego. Tutaj go sobie utrwalam.

Źródło

Zawartość tej strony pochodzi stąd.

Odsyłacze

Generator Margonem

Podziel się