Mikrobiologia – nauka biologiczna zajmująca się zagadnieniami związanymi z mikroorganizmami oraz wirusami, dział biologii.
Do organizmów, którymi zajmuje się mikrobiologia, należą: bakterie (zobacz też bakteriologia), grzyby (zobacz też mykologia) oraz niektóre protisty.
Dziedziny
Wyróżnia się następujące dziedziny mikrobiologii:
- mikrobiologia ogólna – zajmuje się charakterystyką ogólnych, najbardziej podstawowych pojęć z dziedziny mikrobiologii.
- mikrobiologia szczegółowa
- systematyka drobnoustrojów
- charakterystyka poszczególnych taksonów klasyfikacji:
- Zajmuje się również aktualizowaniem powyższych danych o osiągnięcia najnowszych badań systematycznych; szczegółowe badanie mikroorganizmów poszczególnych gatunków.
- mikrobiologia przemysłowa – dział mikrobiologii dotyczący możliwości wykorzystania drobnoustrojów do procesów przemysłowych (przemysł: chemiczny, farmaceutyczny, kosmetyczny, piekarniczy, browarniczy, winiarski oraz oczyszczanie ścieków). Dziedzina ta zajmuje się wykrywaniem, badaniem i dostosowaniem do przemysłowego wykorzystania metabolicznych procesów, właściwości drobnoustrojów. Mikrobiologia przemysłowa związana jest z biotechnologią
- mikrobiologia środowiskowa – dotyczy wpływu drobnoustrojów na ożywione i nieożywione elementy środowiska oraz wpływu tych elementów na mikroorganizmy. Zajmuje się badaniem środowisk występowania drobnoustrojów, również tych najbardziej wymagających (słone i gorące jeziora USA, głębiny oceaniczne, pustynie itp.) i opisywaniem właściwości, które umożliwiają im bytowanie w tych często niesprzyjających warunkach. Praktycznie mikrobiologia środowiskowa dostarcza wiadomości jak wykorzystywać drobnoustroje do oczyszczania ścieków, odradzania terenów "jałowych"/ubogich biologicznie;
- mikrobiologia sanitarna – bada sposoby rozprzestrzeniania się drobnoustrojów patogennych, odpowiada również za sanityzacje środowiska, dezynfekcje przedmiotów na których to mogą znajdować się niebezpieczne patogeny. Obecnie odgrywa też dużą rolę w ochronie środowiska życia dla ludzi i zwierząt poprzez oznaczanie czystości mikrobiologicznej.
- mikrobiologia gleby – bada drobnoustroje w środowisku glebowym
Zobacz też
|
Zobacz publikację Mikrobiologia w Wikibooks
|
|
Zobacz hasło mikrobiologia w Wikisłowniku
|
Bibliografia
- Mirosława Kwiecińska, Wiesława Witkowska: Rok 2002 Ciekawa biologia - Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne SA, Warszawa 2007, Numer dopuszczenia: 8/07
Linki zewnętrzne
- Uczelnie w Polsce prowadzące kierunek „Mikrobiologia”
- Polskie Towarzystwo Mikrobiologów
- Początki mikrobiologii – kolekcja w bibliotece Polona
Nauki przyrodnicze i ścisłe