Kuchnia australijska – tradycyjna kuchnia Australijczyków bazowała na angielskich potrawach przywiezionych do Australii przez emigrantów i zesłańców z Anglii. Tę niezbyt wyrafinowaną kuchnię zdominowały: niedzielna pieczeń, kotlety z kością z rusztu i inne potrawy z mięsa podawane najczęściej z warzywami (potocznie zwanymi three veg – „trzy warzywa”) takimi jak ziemniaki, marchewka, groszek czy fasola (w większości przypadków podawanych w typowy dla Anglików sposób – miękkie i długo gotowane). Jednak w czasie ostatnich trzydziestu lat w kuchni australijskiej zaszły duże zmiany związane głównie z australijską polityką wielokulturowości i otwarciem Australii na przybyszów z zewnątrz.
Współczesna kuchnia australijska bazuje na wyborze wszystkiego co najlepsze z wielu kuchni świata, ze szczególnym uwzględnieniem kuchni sąsiadów Australii z południowo-wschodniej Azji i południowej Europy (kuchnie: grecka, libańska, włoska), skąd pochodzi większość emigrantów. W ostatnich latach bardziej znana staje się kuchnia polska, szczególnie za sprawą kiełbas, pierogów i wyrobów cukierniczych (z dużym wskazaniem na pączki). W Australii można kupić praktycznie wszystkie odmiany świeżych warzyw i owoców z całego świata bez względu na porę roku i obecnym trendem (popieranym przez wiele rządowych inicjatyw i programów) jest przechodzenie na zdrowe potrawy z niską zawartością soli i tłuszczu, zawierające dużo mięsa i lekko tylko gotowanych warzyw.
Najbardziej australijskim z australijskich dodatkiem do potraw jest vegemite (pasta do smarowania chleba, np. dampera, zrobiona z wyciągu z drożdży). Głównie spożywana przez dzieci, ma bardzo silny i charakterystyczny smak i zapach – nie spotyka się jej poza Australią.
Bardzo popularne są czekoladowe biszkopty „Tim Tam”, które także są sprzedawane tylko w Australii. Jeden z tradycyjnych sposobów ich konsumowania polega na odłamaniu rogów po przekątnej biszkopta i wypicie przez taką „rurkę” kawy lub herbaty.
Desery wymyślone w Australii lub przez Australijczyków:
Uczę się języka hebrajskiego. Tutaj go sobie utrwalam.
Zawartość tej strony pochodzi stąd.